Governance and Global Affairs Blog

Het WK 2022: kan Oranje eindelijk scoren?!

Het WK 2022: kan Oranje eindelijk scoren?!

Stel je voor: door schandalen besluit wereldvoetbalbond FIFA het WK 2022 niet in Qatar te laten plaatsvinden, maar vraagt de voetbalbond of Nederland het wil overnemen. Wat zouden vanuit de bestuurskunde gezien redenen zijn om dit wel of niet te doen?

Het is de vraag waar Leidse Bestuurskunde studenten zich in vastbeten voor de jaarlijkse Bestuurskunde Challenge. Een verslag van het winnende team.

De Bestuurskunde Challenge; een prachtige mogelijkheid voor studenten om hun kennis over bestuurskunde die zij hebben opgedaan tijdens hun studie toe te passen op realistische casussen. De challenge voor de voorronde van dit jaar was een interessante, zelfgeschreven casus over het WK van 2022. Ons werd gevraagd om een advies te schrijven voor de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In dit advies moesten we aan de hand van vier klassieke disciplines (sociologie, economie, politicologie en recht) de minister adviseren of Nederland het organiseren van het WK 2022 moest overnemen van Qatar, die door fraude en omkoopschandalen het recht was verloren. In de 24 uur die we hadden voor dit advies moest er een schriftelijke uitwerking van twee pagina’s komen en er moest een presentatie met een PowerPoint worden voorbereid.

Bij het uitwerken van het advies zijn er een hoop opvallende dingen naar boven gekomen over de FIFA als organisatie en de eisen die zij stelt aan de landen die het WK willen organiseren. Een goed voorbeeld hiervan is aan landen wordt geëist dat de FIFA geen belasting dient te betalen over alle goederen, personen, hotels en alle andere producten en/of diensten die zij nodig hebben. Verder mogen er in een straal van twee kilometer om voetbalstadions geen particuliere verkooppunten zijn zonder sponsorcontract met de FIFA. Dit zorgt ervoor dat de Nederlandse ondernemer buitenspel wordt gezet. De economische voordelen zijn dus voornamelijk voor de FIFA zelf in plaats van voor de Nederlandse ondernemers. Een sociologisch voordeel van het organiseren van het WK is de alom bekende “oranjekoorts”. Iedereen kleedt zich oranje en voelt zich betrokken bij het team. Uit onderzoek is gebleken dat er een significante stijging is van geluksgevoelens onder Nederlanders bij het organiseren van een internationaal sporttoernooi, maar dit gevoel verdwijnt helaas wel weer snel. Op juridisch gebied is nog wel de vreemdste eis van de FIFA ontdekt, namelijk dat zij als organisatie de macht krijgen over de inzet van de politie in de gemeenten waar de stadions staan. Dit is in strijd met de Nederlandse rechtsstaat en moet dus nooit worden getolereerd door Nederland. Uit iedere discipline komen voor- en nadelen, maar telkens wegen de nadelen zwaarder dan de voordelen. Daarom hebben wij ook een negatief advies gegeven in onze brief aan de minister. Het zou voor Nederland op papier niet positief uitwerken als wij het WK 2022 zouden organiseren, ook al zou ons gevoel natuurlijk ja zeggen. Het is na de ondermaatse prestaties van het Nederlands Elftal de afgelopen tijd de beste manier om deelname aan het WK te verzekeren.

Met dit advies hebben wij de voorronde van de B.I.L. uiteindelijk gewonnen. Dit betekent dat wij 1 december 2017  de eer van de Universiteit Leiden en de B.I.L. mogen gaan verdedigen. Als één van de gelukkigen die dit mag gaan doen zal ik één ding beloven: wij gaan ons stinkende best doen!

Op woensdag 8 november vond tijdens de Café de Campus, georganiseerd door studievereniging B.I.L. en het Instituut Bestuurskunde, de voorronde van de Bestuurskunde Challenge plaats. Dit is een initiatief gestart door alle Nederlandse bestuurskundige studieverenigingen, die samenwerken en overleggen in het Landelijk Overleg Bestuurskunde (LOB). Het idee achter de competitie is studenten een kans te geven hun bestuurskundige kennis op een originele manier toe te passen en studenten uit het hele land samen te brengen. Op vrijdag 1 december zal de landelijke ronde van de Bestuurskunde Challenge plaatsvinden, waar een afvaardiging van iedere LOB-vereniging in het Provinciehuis Utrecht tegen elkaar zal strijden voor een professionele jury. Om kans te maken op de hoofdprijs van €200,- moeten de teams binnen een korte tijd een casus oplossen en hierover een overtuigende presentatie geven. Om een goede afvaardiging naar Utrecht te sturen heeft de B.I.L. voorrondes opengesteld voor teams uit alle jaarlagen, waaronder ook de masteropleidingen van Bestuurskunde. De drie teams die zich aangemeld hadden streden op de Café de Campus tegen elkaar met originele oplossingen en presentaties. Dit is het verslag van het winnende team.

Add a Comment

Name (required)

E-mail (required)

Your own avatar? Go to www.gravatar.com

Remember me
Notify me by e-mail about comments